Perełka Kurdwanowa – Pieprz i Wanilia

Na ulicy Gołaśka 1B, w pobliżu pętli tramwajowej Kurdwanów P+R znajduje się nieduża, włoska restauracja Pieprz i Wanilia. Trafiliśmy do niej zupełnie przypadkiem, ale już po pierwszej wizycie zapisała się na stałe na naszej liście ulubionych miejsc.

Restauracja mimeści się w bardzo niepozornym budynku i z ulicy ciężko dostrzec, że w środku znajduje się włoskie wnętrze. Białe stoliki i krzesła nakryte obrusami w biało-żółtą kratkę, na ścianach białe okiennice a w nich widoki na włoskie uliczki i knajpki.

Menu nie jest bardzo rozbudowane, co uważam za plus tego miejsca. Byliśmy tam kilkakrotnie, dlatego zaprezentuję pokrótce pyszności, które nam zaserwowano.

Większość dań podawanych jest na czarnym kamieniu, co może nie jest wygodne dla obsługi ponieważ są bardzo ciężkie, jednak dania prezentują się znakomicie.

IMG_6435Tatar wołowy (20 zł), jeśli lubicie surowe mięso, to zdecydowanie jest wart waszej uwagi. Największym plusem mięsa jest to, że zostało drobno posiekane, a nie przemaglowane przez maszynkę. Z dodatków poza pieczarkami, ogórkiem kiszonym i cebulą, podawane jest także anchois, musztarda i cytryna. W pakiecie jest oczywiście bagietka i masło.

Drugi faworyt, szczególnie według M. to kurczak faszerowanyIMG_5222 trzema serami zapieczony w kamionce pod beszamelem z gorgonzolą (20 zł). Może się wydawać, że to ciężkie połączenie. Jednak w tym przypadku nic bardziej mylnego. Beszamel z serami tworzy gęsty ale delikatny w smaku sos, który świetnie komponuje się z kurczakiem i można w nim również zanurzać opiekane ziemniaki! Pycha! Do tego kompozycja sałat z wybornym vinegrettem. Druga wersja kurczaka, zawijany w szynce parmeńskiej (21 zł), jest równie dobra, ale nie aż tak dobra jak poprzednia.

IMG_6530W Pieprzu i Wanilii spróbowaliśmy także sałatki Cezar (20 zł). Bardzo często zamawiam ją w różnych knajpkach, ponieważ nie tylko ją lubię, ale jej przygotowanie dużo mówi mi o miejscu, w którym się znalazłam. W tej włoskiej restauracji Cezar był wyśmienity, sałata rzymska, pyszny sos (w którym składniki nie pływały), doskonale podsmażony boczek i kurczak a do tego spora ilość parmezanu. Delicje! W tej wersji na sałatce nie było drobnych grzanek, ale trzy duże, chrupiące i ciepłe. bardzo przypadł mi do gustu ten sposób podania. Sałatki i makarony podawane są w talerzach przypominających kapelusze. Z góry porcja może wydawać się mała, ale są one głębokie. Zdecydowanie można się serwowaną porcją najeść. Bardzo smaczne są także makarony i burger. W przypadku makaronu kucharz nie poskąpił krewetek. Natomiast wołowina w burgerze jest dobrze wysmażona (szkoda, że obsługa nie pyta o stopień wysmażenia), ze smacznymi dodatkami. Pierwszy raz jednak spotkałam się, aby w burgerze był świeży ogórek.

 

W restauracji Pieprz i Wanilia na ogół jest bardzo miła obsługa, tylko raz trafiła się nam Pani kelnerka, która miała gorszy dzień. Ceny  nie są wygórowane. Znajdziecie tam także kącik zabaw dla dzieci oraz osobną salę idealną do organizacji przyjęć, jak imieniny, chrzciny czy komunie. W menu pozostało jeszcze wiele rzeczy, których jeszcze nie spróbowaliśmy, ale blisko mamy więc czuję, że już wkrótce odwiedzimy to miejsce ponownie.

Reklamy

6 uwag do wpisu “Perełka Kurdwanowa – Pieprz i Wanilia

  1. Znowu po kolacji, ale dania wygladają bardzo apetycznie. Może pojadę jeszcze do Krakowa. Trzy ,cztery lata temu bywałem tam co miesiąc.
    Ja z kolei polecę (choć nie byłem tam od pewnego czasu) hotel Taverna w Javorniku (Czechy) . Cudowne okolice, mały hotelik, ale jeśli chodzi o jedzenie i ciemne piwo to trudno znaleźć lepsze. Kaczuszki pieczone, zamawia się przynajmniej dzień, dwa wcześniej. Ale będąc gdzieś w okolicy Opola, Wrocławia, warto wyskoczyć na dzień, dwa. Oczywiście wcześniej zamawiając na wieczór Kaczuszki.
    Pozdrowienia Zb

    Polubione przez 1 osoba

  2. Czy tam naprawdę jest ulica Gołaśka i pętla tramwajowa Kurdwanów. Zabawne te nazwy:))
    Ja bardzo lubię takie nietypowe, wesołe, śmieszne, dziwne, brzmiące inaczej:))

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s